Какво се случи до този час?  Професор Николай Габровски е кандидатът

...
Какво се случи до този час? 
Професор Николай Габровски е кандидатът
Коментари Харесай

Очаквате ли вълна от евроскептицизъм у нас, ако не ни допуснат в Шенген?

Какво се случи до този час? 

Професор Николай Габровски е претендентът на ГЕРБ-СДС за министър-председател. Заместник-директорът на болница " Пирогов " одобри първия изследователски мандат, връчен от президента Румен Радев на най-голямата парламентарна група. Заедно с него при президента отидоха Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ, и Десислава Атанасова, ръководител на парламентарната група. Диалог ще бъде издирван с всички, а към този момент към момента не са определени хората, които ще съставляват кабинета, сподели проф. Габровски в първото си изявление след номинацията му от ГЕРБ за министър председател. 

В Европейския съюз влиза в действие условието за 60 $ горна граница за цената за барел на съветския недопечен нефт, който се придвижва по море. Мярката е съгласувана и ще се ползва от така наречен коалиция за таван на цените. Тя включва страните от Г-7 и други страни, измежду тях Австралия. От 5-и декември таванът се ползва за съветския недопечен нефт, а от 5-ти февруари следващата година - за петролните артикули, като цената на рафинираните ще се завърши в нужния период. Мярката няма да обхване петрола и неговите артикули там, където има дерогации, какъвто е казусът с България.

Инициативата " Майки против войната " ще внесе подписка в Народното събрание, Министерския съвет и президентството с искане страната ни да бъде основател на мирните договаряния, които да спрат военните дейности в Украйна. От самодейността упорстват също по този начин България да не бъде въвличана във боен спор посредством предоставяне на оръжия на Киев и изпращане на жива мощ. В подписката вземат участие Вера Иванова от " Системата ни убива ", треньорът по художествена гимнастика Нешка Робева, журналистът Анна Заркова, шефът на националната психиатрична болница доктор Цветеслава Гълъбова, ръководителят на Съюза на публицистите Снежана Тодорова, евродепутатът Елена Йончева и други дейни и публични персони.

Англия мина без усложнения през Сенегал, с цел да се класира за четвъртфиналите на международното състезание по футбол, съобщи " Корнер ". " Трите лъва " надделяха африканския си противник с 3:0 в осминафинален дуел, който бе първи двубой един против различен в историята и на двата отбора. Англия значително реши мача още в края на първото полувреме след голове на Джордан Хендерсън и Хари Кейн. През второто се разписа и Букайо Сака. В идната фаза противник на англичаните ще бъдат актуалните международни първенци от Франция, които по-рано денем победиха Полша с 3:1. Оливие Жиру вкара един гол, а Килиан Мбапе добави още два преди Роберт Левандовски да означи от дузпа в края. С гола си Жиру стана голмайстор №1 в историята на " петлите ".

Подробно за тематиките от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в:  -  - 

Какво ни впечатли доскоро?

 

А какво ще кажете за това? 

" Вместо европейска взаимност, България получава цинизъм! " - по този начин президентът Румен Радев реагира на отхвърли на Нидерландия да гласоподава за участието ни в Шенген. В петък нидерландският министър председател Марк Рюте разгласи, че е склонен Румъния и Хърватия да бъдат признати, само че не и нашата страна, тъй като желае изтъквам " да изключи опцията за нелегално прекосяване на границата сред Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро ". Рюте показва, че решението не е политическо, а се основава на обстоятелства, на което обвинител номер едно у нас - Иван Гешев, реагира, като прикани, в случай че нидерландският министър председател има доказателства, да ги даде. Останалите страни, които имат запаси към приемането на България в шенгенското пространство, са Австрия, Швеция и Дания.

На 8 декември Съветът на Европейския съюз по правораздаване и вътрешни работи ще гласоподава с две обособени решения за разширението на Шенген. Предвижда се министрите да гласоподават за приемането на България и Румъния в едно решение и за Хърватия - с второ решение. За одобрение на решението се изисква единогласие.

Ето за какво ви питаме: 



Гласувайте и коментирайте по тематиката в страницата на подкаста. Най-интересните ваши отзиви ще цитираме във вечерния новинарски Podcast тъкмо в 18 часа. 

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините? 

Ако желаете персонално да споделите мнение по тематиката, да изпратите вест или да предложите концепция, пишете ни e-mail [email protected], като оставете име и телефон за противоположна връзка. Ние четем всички мнения.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР